Japończycy mają długą historię wytwarzania noży. Starożytne japońskie miecze są uważane za jedne z najlepszych na świecie i są bardzo poszukiwane przez kolekcjonerów.
We współczesnej Japonii noże są używane na co dzień i istnieje forma sztuki do ich projektowania, używania i pielęgnacji.
Japońscy szefowie kuchni używają noży, które zostały ręcznie wykute z wysokiej jakości stali i ostrzone z wielką starannością. Wiele z tych noży jest przekazywanych przez pokolenia w rodzinach lub korporacjach.
Jeśli chcesz zacząć używać noży japońskich, oto co musisz wiedzieć:
Najlepszym sposobem na krojenie żywności jest jeden plaster, a nie rozdrabnianie jej na kawałki. Zmniejsza to ilość odpadów i zachowuje smak.
Podczas krojenia warzyw lub mięsa używaj kciuka jako przewodnika, aby nóż nie zsunął się z toru.
Zawsze używaj ostrego noża podczas krojenia warzyw, ponieważ zapewni to, że mniejsza siła jest wymagana, co mogłoby spowodować obicia lub rozdarcia skóry, a tym samym zmniejszyć utratę składników odżywczych podczas przygotowania.
Sprawdź Noże japońskie