Piece elektryczne są wybierane z uwagi na ich bezpieczne i łatwe użytkowanie. Są o wiele mniej absorbujące i wymagające niż ich odpowiedniki zasilane paliwami stałymi. Piec elektryczny można wykorzystać do ogrzewania pomieszczeń jak i wody użytkowej. Jego odpowiednie użytkowanie pozwala zminimalizować koszty z tytułu wykorzystanych mediów.
Piece elektryczne CO w domowym użytku
Piece elektryczne, nazywane też kotłami, to urządzenia pozbawione zbiornika, nie magnetyzujące ciepła, a jedynie wytwarzające je w trakcie pracy. Co prawda można użytkować je wraz ze zbiornikami buforowymi na ciepło, jednak najczęściej występują w wersji solo. Ich niewielkie rozmiary ułatwiają montaż na powierzchni ściany. Podstawowy podział obejmuje kotły jedno- i dwufunkcyjne.
Kotły jednofunkcyjne są w stanie ogrzać wszystkie pomieszczenia, w których znajduje się instalacja grzewcza. Urządzenia dwufunkcyjne mogą także ogrzewać wodę użytkową. Wówczas instalacja może zostać uzupełniona o zasobniki na wodę. Takie systemy grzewcze są wybierane przez te osoby, którym zależy na możliwości akumulacji ciepła. Mimo bardziej rozbudowanych funkcji, piece dwufunkcyjne są niewiele większe niż jednofunkcyjne.
Odmiennym typem jest piec akumulacyjny o dużej pojemności cieplnej. Urządzenia te działają w dwóch cyklach – ładowania i rozładowywania. W pierwszym cyklu ciepło wytwarzane z energii elektrycznej jest magazynowane. Po zakończeniu cykl rozpoczyna się rozładowywanie. Dużą zaletą tego rozwiązania jest możliwość pobierania prądu wyłącznie w tańszej taryfie, co z pewnością przełoży się na oszczędności.